Bu Blogda Ara

İzleyiciler

12 Şubat 2009 Perşembe







JEOLOJİK ETÜTLER

Doğukent Toplu Konutları için ÇED Raporunu düzenlemeyi: Ankara’da faaliyet gösteren Çınar Müh. Müş. ve Proje Hiz.Ltd. Şti. üstlenmiş, 002 YETERLİK Belgesi ve 16.11.1999 tarihli ÇED raporunu, Çevre Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğüne sunmuş olup, adı geçen Genel Müdürlük 27.03.2001 tarih ve 397 Sayılı yazılarıyla OLUMLU kararı vermiştir.
Çınar Müh. Müş. ve Proje Hiz.Ltd. Şti. düzenlediği ÇED Raporunun 58. Sayfasında: “ Proje alanının Jeoteknik Etüt Raporu Temmuz 1998 tarihinde yetkili uzmanlar tarafından yapılmıştır.” …. “ Proje alanında yer altı suyu tablasının derinliği yaklaşık 20 – 30 metre civarında olması … zeminin kayma gücünü ve şevlerin kayma dayanımını olumlu yönde etkileyen bir faktördür.” İfadesini kullanmış ve 10 km. uzağından, kırılmış fay hattı geçtiğinden alınması gereken önlemleri sıralamış, konutların yapımı aşamasında, uygulanan bu önlemler %50 fazlasıyla yerine getirilmiştir.

5 Adadan müteşekkil Dogukent’in zemin etüdü uzman bir kadro tarafından aylarca çalışma sonucu yapılmış, toplanan dokümanlar 5 kitap olarak yayınlanmıştır. Dogukent’teki apartman temellerinin zeminde yapılan etüt neticesi en düşük veri 1.5 olarak tespit edilmiştir.
Dogukent’teki inşaat alanındaki 1. Ada, ilk yapılan 8 apartmanı kapsar. Bu adayı ele alıp zemin etüdü hakkında bilgi verelim: Burada 5 adet inceleme çukuru ve 8 adet sondaj kuyusu açılarak SPT deneyi yapıldı. Bu deney neticesi edinilen bilgiye göre: Sarsıntı büyüme sayısı 1.64 – 2.29 (*) arasında değişen oranlarda bulundu. İnceleme alanında yeraltısuyu problemi ve kayma, heyelân, taş düşmesi ve taşkın gibi olumsuz faktörler yoktur. Zemin taşıma gücü ve depreme dayanıklığı 2.67 kg/cm2 olduğu halde, bu rakam sanki 1.5 kg/cm2 (2.67 * 1.5 = 4,17) imiş gibi malzeme kullanılmış/ve kullanılmaktadır. Şehrin batısında zemin daha sağlam olmakla beraber, toprağın altı mağaralardan oluşmakta ve halen diri olan Ahırdağı fay hattı bulunmaktadır.
Doğukent’te, yeraltı suyu 20-30 m. derinlikte olup, inşaat kazısında problem yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder